Canada Day – Tι γιορτάζουμε

Ημέρα του Καναδά (Canada Day) είναι η εθνική ημέρα του Καναδά.

Αν και ο Καναδάς υπήρχε πριν από το 1867, τόσο στις γαλλικές όσο και στις βρετανικές αυτοκρατορίες, η Ημέρα του Καναδά αναφέρεται συχνά ως “γενέθλια του Καναδά”, ιδιαίτερα στον λαϊκό Τύπο. Πρόκειται για μια εσφαλμένη ονομασία, καθώς η Ημέρα του Καναδά είναι η επέτειος ενός μόνο σημαντικού εθνικού ορόσημου στην πορεία προς την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας, δηλαδή την ένταξη, στις 1 Ιουλίου 1867, των αποικιών της Νέας Σκωτίας, του Νιου Μπρούνσγουικ και του Καναδά σε ένα ευρύτερο Βρετανική ομοσπονδία τεσσάρων επαρχιών (η αποικία του Καναδά χωρίζεται στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ κατά τη συνομοσπονδία). Ο Καναδάς έγινε «αυτοκρατορικό βασίλειο» εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που ονομάστηκε Κυριαρχία του Καναδά. Παρόλο που εξακολουθεί να είναι μια βρετανική αποικία, ο Καναδάς απέκτησε αυξημένο επίπεδο πολιτικού ελέγχου και τη διακυβέρνηση για τις δικές της υποθέσεις, αν και το βρετανικό κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθούσαν να διατηρούν πολιτικό έλεγχο σε ορισμένους τομείς όπως οι εξωτερικές υποθέσεις, η εθνική άμυνα και οι συνταγματικές αλλαγές. Ο Καναδάς απέκτησε σταδιακά αυξανόμενη ανεξαρτησία με την πάροδο των χρόνων, κυρίως με το πέρασμα του καθεστώτος του Γουέστμινστερ το 1931, έως ότου τελικά έγινε τελείως ανεξάρτητο με την ψήφιση του νόμου του 1982 για το σύνταγμα που χρησίμευε για την πλήρη κατοχή του καναδικού συντάγματος.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί εορτών,  η Ημέρα του Καναδά τηρείται την 1η Ιουλίου, εκτός αν η ημερομηνία αυτή πέσει σε Κυριακή, οπότε η 2η Ιουλίου είναι η νόμιμη αργία. Τα εορταστικά γεγονότα θα διεξάγονται γενικά την 1η Ιουλίου, ακόμα κι αν δεν είναι οι νόμιμες αργίες . Εάν πέσει σε Σάββατο, οι επιχειρήσεις που συνήθως κλείνουν εκείνη την ημέρα συνήθως θα αφιερώνουν την επόμενη Δευτέρα (3 Ιουλίου) ως ελεύθερη ημέρα.

Οι περισσότερες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα φιλοξενούν οργανωμένες εκδηλώσεις για την Ημέρα του Καναδά, συνήθως υπαίθριες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, καρναβάλια, φεστιβάλ, μπάρμπεκιου, αεροπορικές και θαλάσσιες εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα και δωρεάν μουσικές συναυλίες .Δεν υπάρχει κανονική λειτουργία γιορτής για την Ημέρα του Καναδά. Η Jennifer Welsh, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε σχετικά: “Η Ημέρα του Καναδά, όπως και η χώρα, είναι ατελείωτα αποκεντρωμένη. Δεν φαίνεται να υπάρχει μια κεντρική συνταγή για το πώς να την γιορτάσουμε – Τη φύση της ομοσπονδίας ». Ωστόσο, ο τόπος των εορτασμών είναι η εθνική πρωτεύουσα, Οτάβα, Οντάριο, όπου πραγματοποιούνται μεγάλες συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο λόφο του Κοινοβουλίου, όπου ο γενικός κυβερνήτης και ο πρωθυπουργός συνήθως λειτουργούν . Αν και ο μονάρχης ή άλλο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας μπορεί επίσης να παρευρεθεί ή να πάρει τη θέση του κυβερνήτη. Μικρότερα γεγονότα τοποθετούνται σε άλλα πάρκα γύρω από την πόλη και στο Gatineau του Κεμπέκ.

Δεδομένης της ομοσπονδιακής φύσης της επετείου, η γιορτή της Ημέρας του Καναδά μπορεί να αποτελέσει αιτία τριβής στην επαρχία του Κεμπέκ, όπου οι διακοπές είναι επισκιασμένες από την Εθνική Διακοπή του Κεμπέκ, στις 24 Ιουνίου. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις της Ημέρας του Καναδά στο Παλιό Λιμάνι του Μόντρεαλ – μια περιοχή που διοικείται από μια ομοσπονδιακή εταιρία Crown – ενώ η εθνική παρέλαση είναι μια προσπάθεια λαϊκής βάσης, η οποία αντιμετωπίστηκε με πίεση να σταματήσει, ακόμη και από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους .

Η Ημέρα του Καναδά συμπίπτει επίσης με την Ημέρα  Μετακόμισης του Κεμπέκ, όταν λήγουν πολλά ενοικιαστήρια διαμερισμάτων και ο κόσμος μετακινείτε σε νέες μισθωμένες κατοικίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *