Τα ελληνικά σχολεία στον Τορόντο!

Στον Καναδά λειτουργούν περισσότερα από ογδόντα (80) Απογευματινά -Σαββατιανά Ελληνορθόδοξα σχολεία και έξι (6) Ημερήσια.

Το Ημερήσιο Σχολείο «Μεταμόρφωση» της Ι.Μητρόπολης στο Τορόντο, άρχισε με δεκαέξι (16) παιδιά. Τώρα έχει περισσότερα από τριακόσια εξήντα (360) και εξήντα (60) σε λίστα αναμονής. Για τον λόγο αυτό η Ι.Μ. Τορόντο θα επεκτείνει το σχολείο. Θα αρχίσουν οι εργασίες την Άνοιξη και θα στοιχίσει η επέκταση περίπου δύο εκατομμύρια δολλάρια ($2.000.000).

photo 1

Το Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Σχολείο «Μεταμόρφωση» έχει άριστα αποτελέσματα τόσο που τα παιδιά πολλές φορές δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο. Τελευταία ανέβασαν το θεατρικό έργο «Η Θεία απ’το Σικάγο» με άριστα ελληνικά και εξέπληξαν τους πάντες. Την παράσταση παρακολούθησε εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σωτήριο, ο Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος συνοδευόμενος από τον ο. Ιγν. Δελή.

Θερμά συγχαρητήρια στην διευθύντρια Άννα Σαραντίδου, το διδακτικό προσωπικό, αλλά και τους γονείς των παιδιών.

photo 2

Το Απογευματινό-Σαββατιανό σχολείο της Κοινότητας London, Ontario γιόρτασε τα εβδομήντα (70) χρόνια της λειτουργίας του. Στο δείπνο παρεκάθησαν περισσότερα από πεντακόσια (500) άτομα . Τα τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα του σχολείου -συνολικός αριθμός χορευτών/τριών εκατόν τριάντα εννέα (139)- χόρεψαν υπέροχα χορούς από την Μακεδονία, Κέρκυρα, Κεντρική Ελλάδα και Νησιά. Ήταν ένα χάρμα οφθαλμών να βλέπει κανείς τα παιδιά να χορεύουν με τις εθνικές τους ενδυμασίες.

photo 3

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς το σχολείο προέβαλε σε μεγάλες οθόνες ιστορικά γεγονότα από τη λειτουργία του τα τελευταία εβδομήντα (70) χρόνια.

Έλαβαν μέρος πολλοί επίσημοι. Ετιμήθησαν οι δάσκαλοι-δασκάλες και ιδιαίτερα ο πρώτος δάσκαλος του σχολείου, ο αείμνηστος Θ. Μανέτας. Μεταξύ των επισήμων ήσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αρουτζίδης, ο Ομοσπονδιακός βουλευτής κ. Φραγκισκάτος, ο κ. Deslippe, ο κ. Βολονάκης, διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Ι.Μ. Τορόντο, ο διευθυντής του σχολείου κ. Σ. Ελευθέρογλου και ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Άπαντες οι επίσημοι προσκεκλημένοι μίλησαν.

photo 4

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε τελευταίος. Συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα, το σχολείο, τους μαθητές/τριες και τους γονείς λέγοντας, ότι η Κοινότητα αυτή είναι από τις καλύτερες και αποτελεί παράδειγμα για πολλές άλλες κοινότητες. Τόνισε, ότι χωρίς Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον Καναδά το μέλλον του Ελληνισμού δεν θα είναι καλό γιατί η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι το οξυγόνο και ο χυμός του δένδρου της ομογένειας.

Ο Μητροπολίτης εκ μέρους της Ι.Μητρόπολης και του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας αυτής, με τον διευθυντή του Τμήματος Παιδείας κ. Βολονάκη, επέδωσαν αναμνηστική πλάκα στην οποία ήσαν χαραγμένα τα κάτωθι:

photo 5

«Εγκάρδια Συγχαρητήρια για τον εορτασμό 70 χρόνων συμβολής στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Τριάδος στο London, Ontario». «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τα αγαθά φέρει» Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Η βραδιά έκλεισε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων στην μουσική, στα τραγούδια και τους χορούς. Ηταν μια πραγματική πανδαισία.

πηγή:πεμπτουσία

2 thoughts on “Τα ελληνικά σχολεία στον Τορόντο!

 • June 19, 2017 at 7:24 pm
  Permalink

  Hello Frappe Blog….
  Congratulation to all that work hard to keep the GREEK language,Culture and our Religion alive….
  I think than the Education Department of the GREEK Community of Toronto is doing a great job as well.
  They’ve reached over 950 students and the annual fees are less than $750.00 ( with great discounts for the second , third or fourth child as well as for low income families!!!!!)
  Thanks for the time and space.

  Regards

  Helen Christofilopoulos

  Reply
  • June 19, 2017 at 7:42 pm
   Permalink

   Thank you Helen ,every information you have you can forward to us and i will make another article.Feel free to send me everything you want to post about the Greeks over there.Have a good one.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *