Εντυπωσιακή άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο- Έφτασαν τα 2,56 δισ. ευρώ

 Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο του 2017, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατά 25,3%, φτάνοντας στα 2,56 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων.

Μεγάλη και ταυτόχρονα ανησυχητική άνοδο σημειώνει και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο σε επίπεδο πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 διαμορφώθηκε σε περίπου 10 δισ. ευρώ έναντι 8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016.

Μεγάλη μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει  ενισχύσει την εξωστρέφειά της, ωστόσο, η άνοδος των εισαγωγών δείχνει κυρίως το σημαντικό έλλειμμα σε εγχώριες πρώτες ύλες που αναγκάζεται να εισάγουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η ποσοστιαία άνοδος που καταγράφεται στις εξαγωγές οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών σχεδόν όλων των βασικών κατηγοριών προϊόντων –πλην ελαιολάδου, γεγονός που συνδέεται με τη χαμηλή φετινή παραγωγή– σχετίζεται όμως και με το γεγονός ότι τον Μάιο του 2016 οι εξαγωγές είχαν κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μειωμένες κατά 11,6% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Θεαματική αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές τον Μάιο, φτάνοντας τα 4,29 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 20,6%, ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και των πετρελαιοειδών η ετήσια μεταβολή είναι 12,5%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο του 2017 διαμορφώθηκε σε 1,73 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,2%.

ΠΗΓΗ:Fortunegreece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *