Αυτο το Σαββάτο έχει Καραγκιόζη.. αλήθεια τι σας λέει αυτή η λέξη;

Του Ν.Τ.

Καραγκιόζης.. τι σας λέει αυτή η λέξη;Kάποιοι τη χρησιμοποιούν για να βρίσουν και να ταπεινώσουν κάποιον.Κακώς!

Ο Καραγκιόζης είναι απλά ο κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.

Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα (Η παράγκα του Καραγκιόζη), είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη.

Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο.

Τώρα που κατανοήσαμε τι είναι ο Καραγκιόζης  προς καλή μας τύχη θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα απο τα παραδοσιακά θεατρικά του live καθώς το φεστιβάλ ενότητας του Εργατικού Συλλόγου παρουσιάζει το Σαββάτο 17 Ιουνιόυ και ώρα 8μμ θέατρο σκιών με τίτλο ο  “Ο Κολλητήρης πάει σχολείο” στην αίθουσα του εργατικού συλλόγου.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Association des Travailleurs Grecs de Montreal

5359 Ave du Parc, Μόντρεαλ H2V 4G9

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *